SOSYAL MEDYADA YER ALMAK ZORUNLULUK MU ?

Posted on 06 Ekim 2012 · Posted in Sosyal Medya

Bana göre bu sorunun cevabı hem EVET, hem HAYIR. Ve açıkçası, ortada bir bölge olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bir iş ya tam yapılmalıdır ya da hiç yapılmamalıdır. Eksik ve hatalı yapılan her iş ve eylem, genelde fayda sağlamadığı gibi kişi ya da kuruma hatırı sayılır imaj kaybına neden olacaktır.

Her nedense ARGE kavramını bilen bir toplum olmadığımızdan, güncel olan ne varsa abartılı bir maymun iştahlılıkla üzerine atlanıyor. Sonuç ise genelde hüsran. Bu arada ARGE kavramını hala teknoloji-üretim odaklı düşünen ve “biz bunu yapamayız…” diyebilen pek çok kişi ve kurum var. Hayır efendim:  ARGE her konuda yapılabilir… Pahalı değildir, eğer kafalar biraz çalıştırılır ve beyin fırtınası yapılır ise pek çok fikir üretilebilir ve içerisinden uygulanabilir olanlar mutlaka çıkar. Yeter ki isteyin ve çalışın.

Şimdi yukarıdaki bu açıklamaları niye mi yaptım? Sebebi; eğer kişi ya da kurum olarak markanızı sosyal medya’da duyurmak istiyorsanız mutlaka ARGE yapmalısınız. Bunun yanında SWOT Analizinide (Güçlü ve zayıf yanlarınızı belirlemeli, piyasadaki fırsat ve tehditleri iyi analiz etmelisiniz) uygulamalısınız. Kendinizi, firmanızı ve markanızı iyi tanımalısınız ki bu doğrultuda uygulanabilir doğru stratejiler geliştirebilesiniz.

Aşağıdakiler yapılmadan sosyal Medya’ya girmeyin:

  •   Dünya’daki ve Türkiye’deki örnekleri inceleyin (Yaşanmış tecrübeler çok işi yarar)
  •   Olumlu çalışmaları iyi irdeleyin (Neleri yapmalısınız)
  •   Olumsuz örnekleri 1000 kat daha iyi irdeleyin ve analiz edin (Neleri yapmamalısınız)
  •   Firmanızın kültürü ve markanız bu konsepte uygun mu? (Belki uygun değildir / Henüz hazır olamayabilir)
  •   İş süreçleriniz ve tanımlarınız belli mi (Sosyal Medya’ya girdiğinizde klasik yapı oturmamış ise gelen geri bildirimlerde zor durumda kalabilirsiniz)
  •   Strateji bir bütündür, sadece bir alana/mecraya yönelmeyin (Facebook’ta varım ama Twitter’a gerek yok demeyin, tüm    Sosyal Mecraları iyi araştırın, belki size hitap eden başka adresler vardır)
  •   Sosyal Medya’nın SOS’unu fazla kaçırmayın (Lezzetli bir yemek kararında güzel olmakla birlikte, zevklerin ve renklerin değişeceğinide asla gözardı etmeyin)
  •   Herşey sanal alemde oluyor sanmayın, dışarıda gerçek bir hayatda var (İki oldu birbiri ile çok iyi entegre edilmelidir)
  •   Sosyal Medya’da yer aldım, hemen milyoner yada süper popülarite kazandığınızı düşünmeyin (Sosyal Medya’yı bir şans oyunu olarak görmeyin)
  •   Yasalara dikkat edin (Çok önemli)
  •   EEP (Etik + Empatik + Proaktif) olun (Bu, size büyük avantaj sağlar)
  •   Herkesin yaptığını değil, yapamadıklarını yapmaya gayret edin (Gerçek başarı, başkalarının yapamazsın dediğini yapabilmektir)
  •   Geribildirimlerde olumlu örneklerin yanında, olumsuz tepkilere çok dikkat edin ve mutlaka iyi yönetin (Kriz yönetimi),
  •   Tüm kurumlar ile iyi geçinin ve STK’lar ile birlikte doğru ortak çalışma platformları oluşturun (Sinerji)
  •   Sosyal sorumluluk projeleri geliştirin (Duygulara dokunun)

Yukarıdaki liste daha uzar gider, dolayısı ile lafı fazla uzatmayacağım. Ancak, Sosyal Medya tek başına kullanılabilecek bir alan değildir yukarıda kısaca değindiğimiz üzere. Sosyal Medya, diğer tüm tanıtım kanalları ile birlikte düşünülmeli ve planlamalıdır. Kapsamlı bir çalışma ile ancak sürdürülebilir başarıya ulaşabilirsiniz.

Bütün bunları tek başına yapmanız kolay olmayacaktır. Dolayısı ile iyi araştırma yaparak bu hizmeti verebilecek düzgün sosyal medya ajansları ile çalışmanızda fayda vardır. Ancak, her konuda olduğu gibi ülkemizde de rağbet gören alanlarda bir anında firmalar çoğalır. Bunları iyi incelemeniz gerekir. Çünkü; Sosyal Medya sadece hesap açıp içeriği yönetmek değildir. Yada sadece havalı web siteleri yaratmak değildir. Animasyonlardan da ibaret değildir. Gerçek hayat ile iç içe olacağından, derin bir kültür, ticari bilgi ve tecrübe gerektirir.

Sosyal Medya, hedeflerinize ulaşmada uygulanması gereken yöntemlerden sadece birisidir.

Ancak, bu yöntem çok dikkatli ve doğru uygulanmalıdır.

Dünya çevresi nasıl ki uydu çöplüğüne döndü ise ve sorun yaratıyorsa, internet ortamında düşüncesiz ve plansızca açılan hesaplar ve gruplar çöplük halinde bulunmaktadır. Çok azı doğru şekilde kullanılmaktadır.

Kullanılmayan bir hesap, hareket görmeyen bir grup, cevap verilmeyen e-postalar unutmayın ki çok daha büyük zararlar verebilir sizlere.

CONFUCIUS “Doğaya göre bütün insanlar birdir, fakat pratikte birbirlerinden dehşetli ayrılık gösterirler. “ demiştir.

Dolayısı ile her an her şeyin çok hızlı değiştiğini asla unutmayın ve sürekli güncel olmaya çalışın.

Lezzetli günler dilerim…

Fuat TÜRKER