Eskiden, firma ve markanın tanıtımı için geleneksel medya (Radyo, TV, Billboard gibi) yöntemler kullanılırdı ki bu halen doğal olarak devam ediyor. Ancak, bu yöntemlerin etkisi ve sonuçlarının ölçülebilirliği yavaş yavaş önemini kaybetmekte. İnternet’in keşfi ve gelişimi yanında ise sönük kalmaya başlamıştır. Dijital ekonomi devrimi ve sosyal medyanın yükselişi ile insanların farklılık arayışları yoğunlaşmıştır. İnsanlar, pasif durumlardan aktif ve daha etkin alanlara yönelmişlerdir.
Gerçek hayatta ürünlerin faydalarının yanında, ambalajlarının tasarımları her zaman daha ilgi çekici olmuş, satışların artmasının yanında sürekliliğinde önemli rol oynamıştır. Firmaların internetteki web sayfa tasarımları da işte bu nedenden dolayı çok önemlidir. Ancak, internetin farklı yapısı nedeni ile web sayfa tasarımının yanında içeriği ve güncel kalabilmesi ise en az onun kadar önemlidir. Dolayısı ile firmaların internet ortamındaki en önemli yüzü olan web sayfaları, kurum kimliğine ve vizyonuna uygun tasarlanmalı, özgün olmalı, hızlı olmalı, fonksiyonel olmalı ve sosyal medya mecraları (Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Foursquare, Kurumsal Blog,…) ile bütünleşik bir yapıda çalışıyor olmalıdır. Ancak, bu sayede kalıcı verimlilik sağlanabilir.
Web sayfasının tasarımı ve içeriği yanında SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çok önemlidir. Bunun en önemli nedeni ise arama motorlarında aktif olarak yer almak ve üst sıralarda bulunabilmektir. Aynı zamanda son derece akıllı tasarlanmalı, firmanıza ulaşanlar ne yaptığınızı web sitenizden net bir şekilde anlayabilmeli ve ofisinize kolaylıkla ulaşabilmelidir.
İşin ilginç yanı, pek çok firma iş hayatı süresince (Ofis Dizaynı, Lüks Mobilyalar, Son Model Araçlar, Yüksek Bütçeli TV Reklamları ve benzeri…) konulara görsellik ve imaj yönünden büyük önem vermekten ve hatırı sayılır yatırımlar yapmaktan kaçınmamaktadırlar. Tam bunun tersine dijital ekonomiye daha doğrusu kaçınılmaz geleceğe ise yeteri kadar yatırım yapmamaktadır. Halbuki bugün gelinen teknoloji ve dijital devrimde, fayda-maliyet kuralından bakıldığında işletmelere mantıklı teknoloji yatırım maliyetleri ile daha yüksek ve kalıcı karlılık rahatlıkla sağlanabilmektedir. Bu, firmalara sürdürülebilir kalite yolunda büyük avantajlar yaratır.
“Bilindiği üzere yeni TTK (Türk Ticaret Kanunu) çıktı ve yürürlüğe girdi, pek çok değişiklikte beraberinde geldi. Artık, tüm şirketlerin web sitesi olmalı, bunun yanında yeni TTK ile gelen ekler doğrultusunda bu web sitelerinde kanunen şirkete ait bilgilerin yayınlaması zorunluluğuda getirildi. Bunların yapılmaması yada eksik yapılması durumunda da ciddi cezai yaptırımların uygulanmasına karar verildi.”
Aşağıda “SmalBizTechonology” tarafından yurtdışında yapılan bir araştırma sonuçları bulunmaktadır. 1500 KOBİ’nin katıldığı bu araştırma sonucunda, işletmelerin web sayfa tasarımlarına ciddi önem verdiği ortaya çıkmaktadır. Tüm sonuçlara bakıldığında ise, ilerleyen süreçte öneminini kaybetmeden arttıracağı kesindir.
Yukarıdaki grafiğe göre (İş Hayatındaki Başarıda Web Tasarımının Önemi):
% 49 – Çok Önemli
% 31 – Önemli
% 10 – Nötr
% 7 – Az Önemli
% 3 – Önemli Değil
Yukarıdaki grafikte ise tasarımlarda popüler olarak ön plana hangi renklerin kullanımı ortaya çıktığı verilmeye çalışılmıştır. % 57 ile mavi ve % 35 ile yeşil renk ilk iki sırayı paylaşıyor. En az tercih edilen renk ise % 10 ile mor.
Yukarıdaki tablo ise, dünyadaki marka değeri en yüksek olan ve bilinen firmaların logolarının ve web sayfa tasarımlarının karşılaştırması yer almaktadır.
Kaynak: SmallBizTechonology